Mallar och instruktioner

Om mig

Jag heter Jenny Edvardsson och arbetar som lärare i svenska och historia på Wendesgymnasiet i Kristianstad. Sedan augusti 2015 kan jag också titulera mig förstelärare i svenska/språkutveckling/IKT.

Bakgrund
År 1998 började jag arbeta som gymnasielärare. Jag arbetade som lärare i flera år men valde 2008 att ta en tjänst som skolledare. Skolledare var jag sedan fram till sommaren 2014 då jag på nytt kände att det var dags att gå tillbaka till undervisningen.

Under mina år i skolans värld har den digitala tekniken, läsning och inkludering varit viktiga frågor för mig. När jag nu arbetar som lärare behöver jag en plats där jag kan få reflektera och samla mina intryck och idéer. Bloggen är denna plats. Här kommer mina reflektioner över undervisningen att få synas. Här kommer också tankar, funderingar och nya idéer att få ta form och en del av dem kommer så småningom att synas på Fröken JE:s blogg. Fröken JE:s blogg är en blogg som jag har tillsammans med mina elever. Här samlas uppgifter, instruktioner, reflektioner och annat material kopplat till ämnena svenska och historia.

Utbildning (i urval)
Gymnasielärarprogrammet svenska/historia
Rektorsprogrammet
Magisterexamen i Utbildningsledarskap
Magisterexamen i Litteraturvetenskap
Filosofiemagister i historia
Digital extra - kurs om digital teknik och e-learning
Flippat klassrum - 2komma5
Bedömning och betyg - Skolverket och Karlstads universitet


Föreläsningar
Under de senaste läsåren har jag fått möjlighet att hålla föreläsningar om bl a lässtrategier och läsning, boksamtal med äldre elever, inkluderande undervisning, skolutveckling kopplat till IKT samt språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt. Skulle du vara intresserad av att anlita mig för en föreläsning eller workshop får du gärna höra av dig. Mina kontaktuppgifter finns nedan.


Andra uppdrag
Förutom att arbeta som lärare och föreläsare sitter jag sedan hösten 2015 med som en av representanterna i Lärarförbundets centrala referensorgan Gymnasieskola. Jag skriver också lektionsförslag till LL-förlaget, som är en del av Myndigheten för tillgängliga medier (MTM), recensioner till Svensklärarföreningens tidskrift Svenskläraren och då och då krönikor och texter till tidskriften Datorn i utbildningen. Jag sitter också under 2016 och 2017 med i Skolverkets ämnesreferensgrupp för svenska/svenska som andraspråk fokus digital kompetens.


Omnämnd i media
Mina föreläsningar och mitt arbete som lärare har uppmärksammats i media. Du kan t ex läsa om min föreläsning på SETT våren 2015 på Skolvarlden.se, Lässtrategier på gymnasiet, om mitt arbete med läsning och litteratur på mtm.se/skola, Läsning och språkutveckling knyter samman alla ämnen och om mitt digitala arbetssätt på horisonten.io, Jenny Edvardssons digitala arbetssätt gör att fler elever når målen. Mitt arbete med novellsamtal finns också beskrivit i en artikel från Alfa, Nya lösningar väcker läslusten. Min föreläsning från SETT Syd hösten 2015 finns fint sammanfattad på reflex.folkbildning.net, Jenny, Aidan och Judith - om boksamtal i Kristianstad. I tidskriften Framsidan finns en artikel om mitt arbeta för att försöka skapa en undervisning där alla kan delta, Pris till inspirerande lärare.

Under 2016 startade jag FB-gruppen "Den digitala bokcirkeln" och ett reportage om detta finns att läsa på horisonten.io, #Dela digitalt - utvidgat kollegialt lärande när det är som bäst.

December 2016 sändes Lärlabbets Samtala om texter, där jag medverkar och samma månad deltog jag i Anna och Philips lärarpodcast, avsnitt 88: Försteläraren Jenny Edvardsson: "Från lärare, till rektor och tillbaka som lärare igen".

I december 2016 intervjuades jag av Kristianstadsbladet i samband med boksläppet av Mötet med texten. Inkluderande undervisning. Intervjun går att läsa här, Hon gör pojkar till läsare.


Utmärkelser
Lärarförbundets pedagogpris i Kristianstad år 2015
Amy-priset år 2015
Guldäpplet, delad andraplats år 2015


Min första bok
I december 2016 gavs min första bok ut. Den heter Mötet med texten. Inkluderande läsundervisning. I den beskriver jag hur jag arbetar med text och läsning. Jag lyfter in relevant teori och forskning, kopplar den till min undervisning och visar på framgångsfaktorer men också en del fallgropar.  Mer information finns att läsa på Lärarförlagets hemsida.


Mina kontaktuppgifter
E-post: frokenje@gmail.com
Mobil: 0728-857846
Twitter: @jennypawendes

Lämna gärna en kommentar eller hör av dig om du har några frågor eller funderingar.3 kommentarer:

 1. Hej!
  Vilken fint och strukturerat arbete du har gjort med läsförståelsestrategier och kamratbedömning. Det står att dina dokument får användas enligt licens för creative commons, vad innebär det? Kan jag använda dem till mina elever?
  MVH Mimmi Schill, lärare i Växjö

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan!

   Vad skoj att du gillar mitt material! Tanken är att det får användas av alla som vill så länge man inte använder det i kommersiella syften. Så här står det om licensen på www.creativecommons.se:

   "Licensen Creative Commons erkännande icke-kommersiell innebär att du tillåter andra att använda, sprida, göra om, modifiera och bygga vidare på ditt verk, men inte att verket används i kommersiella sammanhang. I samband med att verket används så ska också upphovsmannen anges".

   Använd det alltså så mycket du bara vill och kan!

   Hälsningar
   Jenny

   Radera
  2. Vad bra! Jag använder det bara som undervisningen i mina klasser! Jättebra grejer!

   Radera