torsdag 7 september 2017

Läskunnighetens dag - vad passar då bättre än några lästips?

Imorgon, fredagen den 8 september, är det dags för Läskunnighetens dag. Det är den dag som firas både nationellt och internationellt. Det är också en dag som firats under lång tid. År 1946 valde UNESCO att inleda Läskunnighetens dag. I samband med firandet hålls en konferens i Paris på UNESCOS huvudkontor och i år är rubriken för konferensen, Literacy in a digital world. Det är en konferens som jag gärna skulle delta på.




I Kristianstad pågår just nu Kristianstads Bokfestival och för den som inte bara vill läsa böcker under Läskunnighetens dag utan också träffa författare rekommenderas ett besök till Kulturkvarteret. Festivalen pågår under dagarna tre. Mer information finns att läsa här, Kristianstads Bokfestival.

För att fira Läskunnighetens dag tänkte jag bjuda på några riktigt bra lästips. Först ut, några ungdomsromaner. Sedan kommer ett par tips för de yngre läsarna och allra sist tips på podd som lyfter litteratur att använda med elever i klassrummet.

Grymheten av Scott Bergstrom
Vilken cool huvudperson det är i denna bok. 17-åriga Gwendolyn står plötsligt utan någon familj, då pappan spårlöst försvinner från sitt jobb. Snart visar det sig att pappan arbetar inom CIA och försvann när han träffade en av sina kontakter under ett besök i Europa. Gwendolyn inser att CIA inte kommer att hjälpa till att hitta hennes pappa och hon bestämmer sig för att hitta honom på egen hand. 

Detta är en bok med högt tempo, med en riktigt cool huvudperson och med en story som håller rakt igenom. Läs den!




Idag är allt av Nicola Yoon
Om Natasha och Daniel som möts under en dag, den dag som ska bli Natashas sista i USA. Hon och hennes familj ska utvisas till hemlandet Jamaica, något Natasha inte alls önskar. Det är en roman om kärlek, om utanförskap, om att följa sina drömmar. Boken är berättartekniskt snyggt uppbyggd och författaren lyckas hålla läsaren trollbunden från sida ett. 



Första naturhjälpen räddar djuren av Grethe Rottböll och Anna-Karin Garhamn
I denna bok får läsaren följa Leija och Udde som hjälper djur som de stöter på i naturen. De bygger holkar till fladdermöss, hus till igelkottar och små insektsbon till insekterna. Berättande partier varvas med fakta om olika djur. De fina illustrationerna bidrar till att skapa en helhet och ett sammanhang. Detta är en bok för de som precis börjat läsa eller de som gärna lyssnar när någon i närheten läser högt.



Legenden om Tann av Niklas Krog
Detta är en serie som består av tio delar. Serien passar barn som lärt sig läsa och som vill läsa spännande böcker på egen hand. Böckerna handlar om några dvärgar och man får följa med in i en magisk värld.


Sist men inte minst ett podd-tips. Kollegan Marit Hammarland och jag driver podden Sånt vi läser (den hette förr Wendespodden) och i den lyfter vi fram litteratur som vi tänker kan passa bra att använda i undervisning men givetvis också går att läsa på egen hand. Lyssna gärna på vårt senaste avsnitt Liv efter liv!





Och för den som vill lyssna på avsnitten från förra läsåret kommer de här nedan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar