tisdag 5 april 2016

Vill du arbeta med nyheter i din undervisning?

Under de senaste månaderna har det hänt en del om man vill arbeta med nyheter i sin undervisning. Jag tänker inte på alla händelser runt om i världen utan på material som man kan använda. Jag tänker också främst på material som man kan använda om man undervisar elever (unga eller vuxna) som nyligen kommit till Sverige. De senaste tillskotten är Kristianstadsbladet Mosaik. Jag fick hem den i postlådan förra veckan och blev förtjust. Nyheterna fanns på svenska, engelska och arabiska och passar sig därför mycket väl att arbeta med i grupper som har svenska som andraspråk.

För ett tag sedan lanserades också Radio Sweden på lätt svenska. Här kan man lyssna på nyheter och också läsa dem. Precis som Mosaik finns de också tillgängliga på andra språk och det gör att tillgängligheten ökar.

Ytterligare ett tillskott är SVT På lätt svenska. Det sänds under vardagar och man kan i efterhand lyssna och se avsnitten på SVT Play. Även här finns möjligheter att lyssna på engelska och arabiska.

Om man redan arbetat en del med nyheter i skolan tror jag man känner till tidningen 8sidor. Denna ges ut av MTM, Myndigheten för tillgängliga medier, och finns både på nätet och som papperstidning. Det som är bra med 8sidor är att det redan nu finns en del lärarmaterial att använda sig utav. Materialet hittar man HÄR.

Vad kan man då göra med nyheter? Hur mycket som helst skulle jag vilja säga. Man kan t ex undersöka nyheterna från ett av medierna och fundera över vilka nyheter det är som tas upp:

1. Vilka länder syns i nyheterna (är det mycket om Sverige och Europa eller lyfts nyheter från Afrika, Asien...)?
2. Vilken typ av nyheter är det (positiva, negativa...) man har med i sin tidning/sändning?

Vill man kan man sedan bygga vidare och göra en egen karta i Google Maps och där under en vecka eller en månad sätta ut de länder som synts i nyhetsrapporteringen. Vill man jämför man sedan kartor som skildrar nyheter från t ex 8sidor, Radio Sweden och SVT På lätt svenska.

Man kan också arbeta med nyheter för att få klassen att tillsammans få en bild av vad som sker runt omkring oss. Varje vecka kan ett par elever ansvara för att återberätta ett par viktiga nyheter från ett av medierna och också motivera varför de valt att ta upp just dessa nyheter. Till nyheterna kan man sedan ha diskussionsfrågor och tillsammans i mindre grupper samtala kring frågorna.

Jag tänker att du som lärare säkert har en massa goda idéer kring hur man kan göra. Du får gärna dela med dig till mig och till alla andra som läser bloggen. Lämna en kommentar med dina tips så kan vi lära av varandra.


2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera